VIDEO: Hyperloop One má za sebou prvý skutočný test, vieme ako dopadol!

Koncept Hyperloop sa minulý rok často spájal aj so Slovenskom.
Vydané  Text: 
Hyperloop žije! Tento koncept pred rokom vypĺňal minúty uhorkovej sezóny v rôznych médiách. Masáž bola o niečo intenzívnejšia po tom, čo unikla informácia o plánovanej výstavbe spojenia cez Slovensko. Ako však býva zvykom, danú tému všeobecne zamerané médiá nijako neuzavreli. Po roku vyšla na povrch nová informácia, ktorá potvrdzuje existenciu projektu. Technický tím dokonca oslávil prvé úspechy testov. Spoločnosť pevne verí, že vytvára budúcnosť diaľkovej dopravy.


Spoločnosť Hyperloop chcela pôvodne využiť tunel o dĺžke 1,6 km, nakoniec sa však musela uspokojiť s priestorom iba 500 metrov. To ale stačilo na otestovanie techniky celého systému, ktorý jasne ukázal svoju životaschopnosť. Počas krátkeho testu bolo v tuneli vytvorené vákuum a špeciálne sane sa vďaka magnetickému nadnášaniu dokázali prepraviť na druhý koniec tunela za 5,3 sekundy. To všetko pri maximálnom preťažení 2G a rýchlosti 112 km/h.


Aj keď nejde o extrémne hodnoty, spoločnosti sa podarilo obhájiť správnosť svojho konceptu. V pláne sú ďalšie skúšky s reálnou kabínou, ktorá umožní vyššiu cestovnú rýchlosť. K cieľu však majú stále ďaleko a predpokladáme, že to minimálne nejakú dekádu ešte potrvá.





Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!