SUV, sedan či superšport? Ktorý výkonný stroj by ste si vybrali?

Automobilky predviedli Audi SQ5 3.0 TFSI, Jaguar XE SV Project 8 a Aston Martin Vulcan AMR Pro. Hotová pastva pre fanúšikov motorizmu.
Vydané  Text: 

Jaguar XE SV Project 8

Jaguar Land Rover Special Vehicle Operations (SVO) odhalil najsilnejší a najdynamickejší automobil značky Jaguar vôbec – sedan XE SVP 8 s výkonom **600 konských síl**. Je druhým projektom divízie Special Vehicle Operations (SVO), nadväzuje na úspešný projekt F-TYPE 7 z roku 2014. Project 8 je však štvordverový sedan s výkonom superšportov, ktorý je navrhnutý tak, aby kombinoval vzrušenie, výbušnú silu, dynamickú agility a pohon všetkých kolies. Tak sa o novinke vyjadruje sám Jaguar. Aby bola exkluzivita nielen o výkone, vyrobí sa v limitovanej edícii 3000 kusov v technickom centre spoločnosti SVO v Coventry.


Jaguar XE SV Project 8 obsahuje 5-litrový benzínový motor Jaguar Land Rover Supercharged V8. Výstup 600 koní, aktívny výfukový systém s titánom, pohonom všetkých kolies (AWD) a aerodynamika prinášajú maximálnu rýchlosť 321 km/h a rýchlosť zrýchlenie na stovku už za 3,3 sekúnd, čím sa Project 8 stáva vôbec najrýchlejšie zrýchľujúcim Jaguarom vôbec.

Audi SQ5 3.0 TFSI

Audi predstavilo nový Audi SQ5 ešte na autosalóne NAIAS v Detroite a teraz sa dostáva k zákazníkom. Toto dramaticky vyzerajúce SUV-čko modelovej rady Q5 stelesňuje emocionálny dizajn automobilky s praktickým karosárskym prevedením s najnovšími technológiami.


Audi SQ5 má motor VFS TFSI s objemom 2 995 cm3 s výkonom 260 kW (**354 k**). Preplňovaný hliníkový motor poskytuje konštantný krútiaci moment 500 Nm od 1,370 do 4500 ot / min. Šprint z nuly na 100 km/h zvláda za ohromných za 5,4 sekundy, maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 250 km/h v rámci štandardizácie NEDC spotrebuje nový 8,3 litra paliva na 100 km – ekvivalent CO2 189 gramov na kilometer. V porovnaní so svojím predchodcom ide o zníženie o 13 gramov na kilometer.

Aston Martin Vulcan AMR Pro

Aston Martin Vulcan je automobilová lahôdka, o tom nie sú žiadne pochybnosti. Vyrobených bolo iba 24 kusov a hoci stoja 2,2 milióna britských libier, nedá sa s nimi jazdiť po normálnych cestách. Tieto vozidlá sú určené výlučne na motoristické okruhy. S najnovším balíkom pre výkonnosť pod hlavičkou novej značky AMR a po debute na Festivale rýchlosti Goodwood 2017 Aston Martin Vulcan AMR Pro obsiahol rozsiahle aerodynamické vylepšenia a zvýšil prítlačnú silu, ešte väčšimi sa skrátil čas odozvy na podnety od vodiča.


Úlohou zamestnancov britskej automobilky Aston Martin Lagonda Ltd. bolo pretvoriť niečo výnimočné na ešte výnimočnejšie, ak to tak môžeme napísať.Aston Martin Vulcan AMR Pro je určený výhradne na cesty pretekárskych okruhov, jeho motor má objem 7 litrov a výkon **820 konských síl**, s ktorým pracuje sekvenčná 6-stupňová prevodovka. Rovnako ako základná verzia Vulcana, tak aj novinka Vulcan AMR Pro bude vyrobený s prísne limitovanom počte iba 24 kusov. A cena? Zatiaľ nevieme, ale keď základný Vulcan svojí asi 2,2 milióna britských libier, tento špeciál bude ešte o pár stoviek tisíc drahší. Stojí tých 820 koní za to?








Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.