Majú dva roky na výrobu lietajúceho auta, zatiaľ nie sú úspešní

Možno sa pozeráme na základ budúceho prvého lietajúceho auta značky Toyota.
Vydané  Text: 


**Iba pred niekoľkými dňami sa verejnosť dozvedela, že značka Toyota venovala grant vo výške 350-tisíc amerických dolárov skupine stojacej za projektom Cartivator**. Cartivator je dron vo veľkosti, ktorá umožní prevoz človeka. O niečom podobnom sme už počuli a čítali v súvislosti [s dubajskými taxíkmi](https://www.youtube.com/watch?v=2rNWbpOsOvI), ktoré v porovnaní s Cartivatorom aj reálne fungujú. Cartivator má pred sebou ešte dlhú cestu, musí však všetko stihnúť do roku 2020. Práve v tomto roku sa udejú olympijské hry v Tokiu a na nich chce Toyota odprezentovať funkčný prototyp. Držíme inžinierom palce, pretože zatiaľ ich výsledky neboli veľmi uspokojivé. Stroj síce dostalo vzduchu, najviac však do dvojmetrovej výšky a s následným tvrdým pádom na zem. Pre človeka to teda bezpečné určite nie je, prakticky riešenie nadrozmerného dronu nefunguje vôbec. Ľudia z Cartivatora majú pred sebou hneď niekoľko dôležitých úloh, ktoré majú bežne na starosti celé samostatné tímy odborníkov. Musia spracovať dron do dizajnu, ktorý bude moderný a pútavý, musia zabezpečiť bezpodmienečnú bezpečnosť pre pilota, vybaviť vzdušné plavidlo technológiami pre komunikáciu, bezpečnosť, ovládanie a komfort, zabezpečiť dostatočnú výdrž a tiež vycibriť vlastnosti počas letu. Budú to náročné úlohy, ale ich naplnenie je v priebehu dvoch rokov stále reálne. Cartivator bude musieť spolupracovať s kvalitnými ľuďmi, nakupovať kvalitné súčiastky a veľa testovať. S rozpočtom 350-tisíc amerických dolárov od koncernu Toyota by sa to mohlo podariť.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.