Vedia prejsť 2500 km na liter paliva, ale s nulovým komfortom a bezpečnosťou

Experimentálne vozidlá od študentov z celého sveta majú za cieľ extrémne redukovať spotrebu paliva. Jazdiť pritom môžu na elektrinu, plyn, aj štandardné tekuté palivá.
Vydané  Text: 
Štart pretekov Shell Eco-marathon 2017 s účasťou slovenských tímov

Vyzerajú futuristicky a občas je ťažko určiť, či sú automobilom alebo skôr trojkolkou. Ekologické a superúsporné vozidlá z dielní aj slovenských študentov sú demonštráciou toho, že aj na Slovensku sa uskutočňuje pokrok v oblasti ekonomickej a ekologickej dopravy. **2 503 kilometrov na jeden liter paliva** udáva priemernú spotrebu **0,00039 l/100 km**. To je údaj, ktorý by sa páčil každému z nás, v reálnych podmienkach je však zatiaľ neuskutočniteľný. Predovšetkým nie v automobiloch na výlučne spaľovací pohon s hmotnosťou vyše tony. Tento unikátny výsledok sa podarilo dosiahnuť víťazovi tohtoročného Shell Eco-Marathonu, **francúzskemu tímu Microjoule-La Joliverie**.
Tím TUKE na Shell Eco-marathon 2017 (foto: Shell)

Ani Slováci však na tom nie sú zle – **košickým študentom z TUKE** v rámci rovnakých pretekov podarilo dosiahnuť spotrebu na úrovni iba 0,16 l/100 km. V praxi to znamená, že za jeden liter tradičného benzínu prešli 586 kilometrov. Tieto údaje sú orientačné, v skutočnosti tímy so svojimi experimentálnymi vozidlami tieto vzdialenosti neprešli – údaje o finálnej spotrebe sa prepočítavali podľa tej priemernej, ktorú vozidlá nadobudli počas pretekov.
Stredná priemyselná škola dopravná Trnava na Shell Eco-marathon 2017 (foto: Shell)

Ako uvádza Shell vo svojej oficiálnej správe, okrem košického tímu sa pretekov zúčastnili aj študenti **Strednej priemyselnej školy dopravnej v Trnave** a **Strojníckej fakulty STU v Bratislave**. Obidva tímy sa úspešne prebojovali do finále pretekov, prešli náročnou technickou kontrolou, ale nepodarilo sa im dosiahnuť meraný výsledok – nezajazdili ho v časovom limite, preto ich výsledok nebol oficiálne zaznamenaný. Košický tím sa zúčastnil súťaže už viac ako pätnásťkrát a ani študenti bratislavskej STU nie sú žiadni nováčikovia. Hlavnej časti súťaže sa zúčastnili už po piatykrát.
Tím STU Bratislava na Shell Eco-marathon 2017 (foto: Shell)

Úsporné študentské vozidlá na Shell Eco-marathon ešte v roku 2016 (foto: Shell)




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!